Sedan 2016 kan du nu få RUT-avdrag för kostnaden hos flyttfirman. Innan detta har det varit möjligt med RUT-avdrag för flyttstädningen, men sedan 2016 är det alltså även möjligt att få RUT-avdrag för flyttfirman, något som självklart gynnar dig som väljer att anlita hjälp. Det finns däremot självklart en del villkor även för detta, både när det gäller själva flytten men även i form av krav på dig som vill utnyttja RUT-avdraget. För att göra det enkelt för dig har vi samlat ihop det viktigaste för dig att veta här på sajten, så att du kan läsa igenom det i lugn och ro.
Villkor för RUT-avdrag
- Gäller endast för flytt mellan bostäder, inte för hemkörning av nyköpt möbel etc.
- Du kan få avdrag på upp till 50 % av flyttfirmans arbetskostnad.
- Max avdrag är 25 000 kr per vuxen person i flytten, alternativt 50 000 kr per pensionär.
- Barn över 18 år i hushållet får också göra avdrag för föräldrarnas flytt.
- För att få nyttja RUT behöver man vara 18 år fyllda.
- Du måste vara bosatt i Sverige, eller betala skatt i landet för minst 90 % av din inkomst.
- Du behöver bo i den bostad som RUT-avdraget gäller för.
- Flyttfirman du anlitar måste inneha en F-skattesedel eller om det är person som behöver denne ha en A-skattesedel.
Hur funkar det?
Det är firman som du anlitar som ska ansvara för att skicka in begäran om RUT-avdrag åt dig till Skatteverket, medan de i sin tur ska reglera kostnaden direkt på din faktura. De får i sin tur ersättningen från Skatteverket i efterhand, givet att ansökan blir godkänd. Det är ditt ansvar att ha koll på att det fortfarande finns utrymme i ditt maxbelopp för året. Det är ingenting som firman kan kontrollera åt dig.
Om det i efterhand visar sig att din ansökan skulle nekas så har flyttfirman rätt att fakturera dig resterande belopp i efterhand, något som man självfallet vill undvika. Se därför hellre till att vara ute i god tid och kontrollera allt detta i förhand så slipper du oväntade utgifter.